Per aquesta recepta, podeu fer servir les varietats de ceba que vulgueu i combinar-les com vulgueu: ceba blanca, de Figueres, escalunya, ceba tendra...
Tallem la ceba (800 grams) i la ceba de figueres (800 grams) en juliana.
En una cassola desfem la mantega (120 grams). Afegim la ceba tallada, un raig generós d'oli d'oliva (al gust), sal (al gust) i pebre blanc (al gust) i ho barregem tot perquè s'integrin tots els ingredients.
Ho tapem i ho cuinem a foc mitjà-baix durant 30 minuts, removent de tant en tant per vigilar que no s'enganxi.
Passat el temps, afegim la farina (3 cullerades) i ho cuinem durant 2 minuts removent de tant en tant.
Afegim el vi blanc (400 mil·lilitres) i ho cuinem fins que s'evapori l'alcohol.
Afegim el brou de pollastre (2000 mil·lilitres) (o brou de verdures (2000 mil·lilitres)) i ho cuinem tapat durant 30 minuts més.
Passat aquest temps, si volem que la sopa quedi més espessa, ho podem cuinar uns minuts més sense la tapa.
Preescalfem el forn a 220ºC.
Untem el pa (8 llesques) amb un raig d'oli i el torrem per les dues cares en una paella.
Podem emplatar-ho de dues maneres: