Sopa de ceba

Sopa de ceba

Per aquesta recepta, podeu fer servir les varietats de ceba que vulgueu i combinar-les com vulgueu: ceba blanca, de Figueres, escalunya, ceba tendra...

Tallem la ceba (800 grams) i la ceba de figueres (800 grams) en juliana.

En una cassola desfem la mantega (120 grams). Afegim la ceba tallada, un raig generós d'oli d'oliva (al gust), sal (al gust) i pebre blanc (al gust) i ho barregem tot perquè s'integrin tots els ingredients.

Ho tapem i ho cuinem a foc mitjà-baix durant 30 minuts, removent de tant en tant per vigilar que no s'enganxi.

Passat el temps, afegim la farina (3 cullerades) i ho cuinem durant 2 minuts removent de tant en tant.

Afegim el vi blanc (400 mil·lilitres) i ho cuinem fins que s'evapori l'alcohol.

Afegim el brou de pollastre (2000 mil·lilitres) (o brou de verdures (2000 mil·lilitres)) i ho cuinem tapat durant 30 minuts més.

Passat aquest temps, si volem que la sopa quedi més espessa, ho podem cuinar uns minuts més sense la tapa.

Preescalfem el forn a 220ºC.

Untem el pa (8 llesques) amb un raig d'oli i el torrem per les dues cares en una paella.

Podem emplatar-ho de dues maneres:

  1. Col·loquem totes les llesques torrades en una safata de forn i emmental (abundant) ratllat. Les enfornem fins que el formatge es gratini. En un bol afegim la sopa de ceba, opcionalment afegim un ous (8), i llavors la torrada gratinada.
  2. En un bol afegim la sopa de ceba, opcionalment afegim un ous (8), i llavors la torrada amb emmental (abundant) ratllat per sobre. Ho enfornem fins que el formatge es gratini.
+