Lasanya

Lasanya

Primer cuinarem el ragú. El podem fer el dia abans o inclús tenir-ne de fet i congelar-lo.

  1. Piquem totes les verdures en quadrats petits (l'api (3 branques), la pastanaga (2) i la ceba (1)). En una cassola, afegim l'oli d'oliva (raig) i les sofregim.
  2. Quan comencin a estovar-se, afegim les carns: la cansalada de porc (150 grams) picada fineta, la carn picada de vadella (500 grams) i la carn picada de porc (500 grams).
  3. Incorporem el vi blanc (75 mil·lilitres) i sal (al gust) i ho anem remenant perquè la carn picada es vagi separant i s'evapori tot el vi.
  4. Afegim la passata (680 grams) i ho deixem fer xup-xup durant dues hores, remenant de tant en tant.

Ara prepararem la pasta (encara que podeu comprar làmines prepreparades).

  1. Posem la farina (400 grams) al marbre en forma de volcà i col·loquem els ous (4) dins del forat de manera que anem batent els ous a poc a poc perquè s'incorporin totalment amb la farina.
  2. Pastem empenyent la massa lluny de nosaltres diverses vegades. Quan tingui forma allargada: li donem una volta de 90º, la dobleguem per la meitat, i repetim l'operació durant 10-15 minuts fins que quedi una massa fina i suau.
  3. Si la massa s'asseca molt: afegeix aigua. Si és massa líquida: afegeix farina.
  4. Deixa reposar en un bol cobert amb un drap durant 30 minuts.

Mentre la pasta reposa, preparem la beixamel.

  1. Desfem la mantega (60 grams) en una cassola.
  2. Afegim la farina (60 grams) batent contínuament durant dos minuts perquè no es cremi.
  3. Anem afegint la llet (1000 mil·lilitres) a poc a poc i batent contínuament perquè no es facin grumolls.
  4. Quan tota la llet estigui incorporada i comenci a espessir, ho deixem bullir dos minuts i afegim sal (al gust), pebre (al gust) i nou moscada (al gust). Ha de quedar una salsa bastant espessa.

Quan la pasta hagi reposat, posem l'aigua a bullir en una cassola gran (quan bulli: afegim sal (al gust)).

Dividim la massa en 5 i amb l'ajuda d'un corró fem les làmines amb un gruix d'un mil·límetre.

Les podeu tallar de la mida que vulgueu per cobrir la vostra safata (penseu que en bullir-la es fa una mica gran). A nosaltres ens agrada que tinguin la mida de la safata.

Bullim les làmines durant 2 minuts i, a continuació, les col·loquem en un bol amb aigua freda per parar la cocció. Les assequem en un drap.

Ara ja tenim totes les preparacions llestes i és moment de muntar la lasanya. En una safata de forn:

  • Afegim quatre cullerades de ragú a la base perquè no s'enganxi.
  • Col·loquem una capa de làmines de pasta (sense que se solapin). Repartim 1/4 part del ragú i l'escampem bé per tota la superfície. Repartim una capa de beixamel i una capa generosa de parmesà ratllat.
  • Repetim el pas anterior tres vegades més.
  • Col·loquem l'última capa de pasta i sobre una mica de beixamel i una capa encara més generosa de parmesà ratllat.

Preescalfem el forn a 180ºC.

Cuinem la lasanya durant 40 minuts. Si passat aquest temps no ha quedat gratinada: activeu el gratinador del forn uns minuts.

Deixeu reposar durant 15 minuts abans de servir.

+